İçişleri Bakanı Yerlikaya, aralarında işletme sahibinin de bulunduğu dokuz kişinin gözaltına alındığını açıklarken siyasiler hayatını kaybedenler için başsağlığı mesajları yayımladı.
C umhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yangının ardından İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, AFAD Başkanı Okay Memiş ve Bolu Valisi Abdülaziz Aydın ile görüşerek bilgi aldı. Erdoğan, bakanların yangın bölgesine gitmesi yönünde talimat verdi. İçişleri Bakanı Yerlikaya, Sağlık Bakanı Memişoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan yangının yaşandığı bölgeye geldi. Bakanlar, burada açıklamalarda bulundu. Yangında, 76 kişinin yaşamını yitirdiğini 51 kişinin yaralandığını açıklayan Yerlikaya, ilk ihbarın gece 03.27’de alındığını, 04.15’te de müdahalede bulunulduğunu açıkladı. Yerlikaya “Otelin arka tarafının yamaç olması nedeniyle müdahale ancak ön ve yan cepheden gerçekleştirilebildi. İçişleri Bakanlığı olarak yangınla ilgili iki mülkiye başmüfettişi görevlendirdik” dedi.
Adalet Bakanı Tunç, yangınla ilgili Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan adli soruşturmanın çok yönlü sürdürüldüğünü belirterek, 6 cumhuriyet savcısının görevlendirildiğini söyledi.
Bakan Memişoğlu da yaralılarla ilgili şu bilgileri paylaştı: “Birinin durumu ağır, yoğun bakımda bulunmakta. 17’sini taburcu ettik. Diğer yaralılarımızın tedavileri devam ediyor. Durumları iyi.”
Bakan Ersoy “Otelin 2021 ve 2024 yılında denetimleri yapılmış ve yangın yeterlilik ruhsatları talep edilmiş. Bugüne kadar itfaiye tarafından yangın yeterliliği ile ilgili olumsuz bir durum tarafımıza yansımadı. Otelde iki adet yangın merdiveni var” diye konuştu. İçişleri Bakanı Yerlikaya ise aralarında işletme sahibinin de bulunduğu dokuz kişinin gözaltına alındığını, altı cumhuriyet başsavcısının görevlendirildiğini açıkladı. RTÜK ise olayla ilgili “kamu sağlığını olumsuz etkileyebileceği ve ölenlerin yakınlarının yapılabilecek haberlerden etkilenme ihtimallerinin bulunması” nedeniyle olayla ilgili yayın yasağı kararı verdi.
‘Çarşafları ıslatıp kapıya koydu’
Otel görevlisi Halil Gümüş, gece uyandıktan sonra çalışma arkadaşlarıyla yangına ilk müdahaleyi kendilerinin yaptığını söyledi. Gümüş, “İnsanların ‘Kurtarın beni’ demekten başka çaresi yoktu. Kendi imkanlarımızla 25 kişi kurtardık” dedi. Kemal Gümüş ise “Bir hemşire arkadaşımız vardı, rahmetli oldu. Korkup kendini aşağı attı” diye konuştu.
‘Maskeyle içeri girdim’
Otelde temizlik görevlisi olarak çalışan Neçirvan Öner, “Yüzüme maske aldım, maskeyi ıslatıp içeri girdim. Çocuk sesleri geliyordu. Yanıma 2 çocuk aldım. Çocukların ailesine de arkamdan ışık tutarak, ‘Beni takip edin’ dedim. Dışarı çıktığımda aileyi ambulans görevlilerine teslim ettim. İçeri tekrar girdim. Başım dönmeye başladı, fenalaştım. Dumandan zehirlenmişim” dedi. Bir misafirin kurtulma sürecine anlatan Öner, “Çarşafları ıslatıp kapının kenarlarına ve altına koymasını istedim. Boşluk olmaması gerektiğini anlattım, dediğimi yaptı. ‘Çocuklarım olmasaydı kendimi aşağı atacaktım’ dedi” diye konuştu.
‘Gereği mutlaka yapılacak’
Konuyla ilgili açıklama yapan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “Acımızı tarif etmek imkansız. Şu ana kadar 45 vefat eden vatandaşımızın naaşları ailelerine teslim edildi. Diğerleri ile ilgili kimlik tespit çalışmalarını yapamadık. Adli Tıp Kurumu’nda kimlik tespit ve DNA tespit çalışmaları yapılıyor. Çalışmalar tamamlandıktan sonra ailelerine teslim edilecek” dedi. Gözaltına alınanların sayısının 9’a yükseldiğini ifade eden Yerlikaya, “Otelin ilk gününden bugüne kadarki süreç çok detaylı şekilde inceleniyor. Yasal prosedür ile ilgili kusur, ihmal varsa idari soruşturma sonucunda hakikat ortaya çıkacak. 85 milyon, hepimizin yüreği dağlandı” diye konuştu.
AFAD’ın son çalışmalarını yapacağını belirten Yerlikaya, “AFAD ekiplerimiz son taramalarını yapacaklar. En fazla 10 günde bu işi bitiririz. Biz hukuk devletiyiz onun gereği mutlaka ama mutlaka yapılacak” ifadelerini kullandı.
13 psikososyal ekibi görevlendirildi
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, yangının ardından 42 personelden oluşan 13 psikososyal destek ekibini, bölgeye ve hastanelere yönlendirdiklerini belirtti. Göktaş, “Ekiplerimiz şu ana kadar yangından etkilenen 155 kişiyle görüştü. Ekiplerimizi, vatandaşlarımıza destek vermek, ihtiyaçlarını ve hizmet modellerini belirlemek üzere yangın bölgesine ve hastanelere yönlendirdik. Vatandaşlarımıza destek olmak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.