İzmir’de yanıyor!

İzmir’in Buca, Çeşme ve Ödemiş ilçeleri alev alev yanıyor. Ödemiş’te rüzgârla birlikte hızla yayılan yangının ortasında kalan orman işçisi İbrahim Demir hayatını kaybederken, bir işçi de ağır yaralandı. Yangının küle çevirdiği bir evde de yatalak bir vatandaşımız yaşamını yitirdi. Orman yangınlarını söndürmede “köpük ve killi su” önerisinde bulunan yangın ekolojisi uzmanı Prof. Neyişçi, yanan alanlarda bir sene hiçbir şey yapılmaması gerektiğini, doğanın kendisini bu sürede tazeleyeceğini söyledi

İzmir’de yanıyor!
Yayınlama: 04.07.2025
Düzenleme: 04.07.2025 09:20
2
A+
A-

Hava sıcaklıklarıyla birlikte artan orman yangınlarına dün yenileri eklenirken özellikle İzmir’de alevlere karşı büyük mücadele veriliyor…

Yol kapatıldı

Çeşme’de tarım arazisinde önceki gün çıkan ve ormana sıçrayan yangına müdahale dün de sürdü. Yangının etkilediği bazı mahalleler tahliye edildi. Saatteki hızı yer yer 80 kilometreyi aşan rüzgâr, çalışmaları zorlaştırdı. Alevler bazı kesimlerde İzmir-Çeşme Çevre Yolu’nda refüje kadar ilerledi. Yolun bazı bölümleri trafiğe kapatıldı. İzmir-Aydın Otoyolu da trafiğe kapatıldı.

İzmir'de kabus!

 Film karesini andıran o anlar

Çeşme’deki yangının çevreye verdiği tahribatı görmek, son durumu yakından takip etmek için facianın ikinci günü sabahın erken saatlerinde foto muhabirimiz Cengiz Malgır ile bölgeye gittik. Otobanın yangın nedeniyle kapatılması sebebiyle eski Çeşme yolunu kullanmak istedik. Güzelbahçe sahilinden geçerek Nohutalan köyüne kadar sorunsuz gelmeyi başarabildik. İlk gün akşam saatlerinde alevlerin dayandığı köyü geçtikten sonra dumanlar da trafik de artmaya başlamıştı.

‘Killi su ve köpük önerisi’

Yangın Ekolojisi Uzmanı Prof. Dr. Tuncay Neyişçi, orman yangınlarına müdahaleye ilişkin önerilerde bulundu. “Yüksekten atılan suyun büyük bölümü yere inmeden hem ateşin sıcaklığı hem de hava sıcaklığı nedeniyle buharlaşabiliyor” diyen Neyişçi, “Bunu engelleyebilmek, suların biraz daha ağır düşmesini sağlamak için Orman Genel Müdürlüğü’nün yangın söndürme havuzlarından su alırken, suyun içerisine belli miktarlarda kil katmakta fayda var. Bu durumda su bitki üzerine daha iyi yapışır ve etkisi artar. Köpük de aynı işi görür. Köpüğün de suya oranla viskozitesi yüksek olduğu yani yapışkanlığı olduğu için yanıcı maddeyle alev arasındaki ilişkiyi kesebiliyor. Söndürmek için kimyasallar var. Bunlar maliyet hesabı olarak düşülüyor ama beş sefer, 20 sefer yapacağınıza bir sefer bunlardan yapın çok daha etkili olur” ifadelerini kullandı. –MELTEM GÜNEŞ/ANKARA

İzmir'de kabus!

İzmir'de kabus!

Bütün ekipler seferber oldu

İzmir Çeşme’deki yangının kontrol altına alınması için İzmir Orman Bölge Müdürlüğü ve İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi’nin yanı sıra Ankara, İstanbul, Eskişehir, Muğla, Aydın, Manisa, Denizli, Düzce, Kastamonu itfaiye ekipleri, Çeşme Belediyesi Zabıta, Park ve Bahçeler ve Fen İşleri, İZSU, İlçe Jandarma Komutanlığı, İzmir AKUT ile çevre ilçe belediye ekipleri seferber oldu.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.